Het aannemingsrecht en het bouwrecht omvatten de regels die van toepassing zijn op alle spelers van het bouwproces.
Lees meerHet aansprakelijkheidsrecht bepaalt wie de schade moet vergoeden veroorzaakt door een fout, een toerekenbaar handelen of nalatigheid. De oorzaak van schade kan erg verschillend zijn: een professionele fout bijvoorbeeld of een verkeersongeval.
Het verzekeringsrecht omvat alle regels over de verhouding tussen verzekeraar, verzekeringnemer en verzekerde. Sommige verzekeringen zijn verplicht en sterk gereglementeerd, andere kiest u vrij.
Risicomanagement is alle mogelijke bedrijfsrisico’s inschatten en identificeren én acties ondernemen om deze risico’s te verkleinen en de gevolgen ervan beheersbaar te maken.
Lees meerHet individuele arbeidsrecht regelt de verhouding tussen werkgever en werknemer. Het collectieve arbeidsrecht regelt de verhouding tussen de organisaties van werkgevers en werknemers.
Het socialezekerheidsrecht regelt de manier waarop inkomen en verzorging gegarandeerd blijven, bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen. Verder regelt dit rechtsgebied de rol van werkgevers, werknemers en zelfstandigen in de sociale zekerheid.
Lees meerHet administratief recht omvat de regels voor overheden en beschrijft de verhouding tussen overheden, burgers en bedrijven. Overheden beslissen immers over zaken die u rechtstreeks aanbelangen zoals milieuvergunningen, ruimtelijke ordening, subsidies en openbare aanbestedingen.
Lees meerHet private bankrecht regelt vooral de verhouding tussen de bank en de consument/ondernemer. Hoewel banken over veel vrijheid beschikken, legt het bankrecht toch beperkingen op om het cliënteel te beschermen.
Financiële instrumenten is de verzamelnaam voor diverse rekeningen en beleggingsvormen zoals aandelen, obligaties, hedgefondsen…
Lees meerUw vermogen beheren en organiseren betekent dat we de nodige tools opzetten voor maximale controle en bescherming.
Lees meerConflictmanagement is een goedkopere en vaak vruchtbare manier om conflicten op te lossen zonder naar de rechter te moeten stappen.
Lees meerHet contractenrecht beschrijft de regels voor geldige contracten en regelt de verhouding tussen de contractspartijen.
Lees meerHet distributierecht regelt de wijze waarop een onderneming een distributienetwerk van haar producten of diensten kan organiseren. Het beschrijft ook de verhouding tussen de onderneming en haar distributeurs of handelstussenpersonen.
Lees meerHet gezondheidsrecht en het medisch recht beschrijven de rechten en plichten van de patiënt, de zorgverlener en de geneesmiddelenfabrikant. Ze regelen onder meer ook de financiering en de kwaliteit van de zorg en de medische aansprakelijkheid.
Lees meerIncassorecht behelst de regels over het buitengerechtelijk én gerechtelijk innen van schuldvorderingen.
Lees meerHet ICT-recht regelt internetkwesties en diensten in informatietechnologie zoals ICT-contracten tussen leveranciers en de klant.
Lees meerHet intellectueel eigendomsrecht is het geheel van exclusieve rechten op bepaalde “voortbrengselen van de geest”. Het regelt dus de rechten op immateriële zaken, namelijk intellectuele en artistieke prestaties zoals muziekstukken, meubels, romans, computerprogramma’s en uitvindingen.
Lees meerHet insolventierecht regelt situaties waarbij debiteurs hun schulden niet of nauwelijks kunnen afbetalen. Het omvat de regels voor faillissementen, gerechtelijk akkoord, collectieve schuldenregeling, beslag en openbare verkoop.
Lees meerHet mededingingsrecht beschermt bedrijven tegen oneerlijke concurrentie door handelingen te controleren of te verbieden door het principiële verbod op restrictieve mededingingspraktijken en het verbod van misbruik van machtspositie.
Lees meerHet mediarecht stelt grenzen aan de persvrijheid en aan het recht op expressie en informatie. Het regelt verder ook de organisatie en exploitatie van de media en de mediakanalen.
Lees meerHet geheel van regels uit het ondernemingsrecht die overnames en fusies van ondernemingen regelen.
Lees meerHet personen- en familierecht regelt zaken als huwelijk en echtscheiding, geboorte en afstamming, en andere zaken over familierelaties en bevoegdheden over personen.
Lees meerHet gaat om het geheel van Europese en Belgische regels die de procedures vastleggen voor ondernemers die meedingen voor opdrachten van overheden of overheidsorganisaties.
Lees meerHet geheel van Europese regels over productnormering, inclusief etikettering en de voorwaarden voor CE-markering. Deze zijn van toepassing op voedingsmiddelen, landbouwproducten, bouwmaterialen, machines, elektrische toestellen, enzovoort.
Lees meerHet sportrecht omvat alle regels over sport en recreatie en is van toepassing op sporters, bonden en verenigingen.
Lees meerHet strafrecht bepaalt welke gedragingen strafbaar zijn, welke straffen van toepassing zijn, hoe er bestraft moet worden en volgens welke procedures. Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen kunnen bestraft worden.
Lees meerHet vastgoedrecht is de verzamelnaam voor alle regels over koop en verkoop van onroerende goederen, over (mede‑)eigendom, vruchtgebruik, erfdienstbaarheden en andere zakelijke rechten, over huur- en handelsgeschillen en over appartementsrecht.
Lees meerHet vennootschapsrecht regelt onder meer de organisatie van uw vennootschap en haar interne verhoudingen. Het behandelt de rechten en plichten van de aandeelhouders, bestuurders en andere stakeholders én het omschrijft de verschillende vennootschapsvormen.
Lees meerHet verkeersrecht omvat de regels voor alle verkeer op de openbare weg en voor verkeersovertredingen.
Lees meerGraag advies of bijstand? Contacteer ons:
Advorma Advocaten
Kontichsesteenweg 86
B-2630 Aartselaar
T +32 (0)3 877 26 00
F +32 (0)3 877 97 20
E info@advorma.be